A kávé útja a farmtól a poharadig

A Starbucks kávé, amit a kezedben tartasz sokkal több, mint egy ital. Ez egy általunk készített alkotás, mindennapi rituálé, és egy lenyűgöző globális kávéút utolsó állomása. Minden egyes kortyban ott rejlik a gazdák, agronómusok, pörkölőmesterek, beszerzők és a zöld kötényes baristák munkája.

A Starbucksnál büszkék vagyunk arra, hogy a 100% arabica kávénkat több, mint 450 000 gazdától, 30 különböző országból szerezzük be. A Kávéöv mentén - Latin-Amerikában, az Ázsiai- és Csendes-óceáni térségben, valamint Afrikában. Lausanne-ban (Svájc) dolgozó beszerzőink a világ minden táját bejárják, hogy megtalálják a legkiválóbb kávékat – beleértve prémium, egyedi származású Reserve válogatásainkat is.

Coffee belt, landscape in Guatemala

The Coffee Belt

Szinte az egész világ kávéja a “Kávé-Övnél” jön létre. A Kávéöv körülöleli a Földet, a Ráktérítő és a Baktérítő között helyezkedik el. Több mint 70 kávétermesztő ország van világszerte, és a Starbucks® több mint 30-ból vásárol kávét. Az egyes országok kultúrája, tájai és termesztési módszerei eltérőek, és mind hozzájárulnak a különböző kávéízek kialakulásához. A Kávéövet három fő termesztési régióra osztjuk: Latin-Amerika, Afrika és Ázsia / Csendes-óceáni térség. Etikus beszerzési elveinknek megfelelően szerezzük be, pörköljük és keverjük a kávékat mindhárom régióból, hogy egyedi ízvilágú kávékat kínálhassunk számodra. Ahogyan a tea vagy a bor esetében is, a kávé ízének nagy részét az határozza meg, hogy honnan származik. Mindegyik termesztési régiónak megvannak a saját termesztési körülményei és hagyományai, amelyek befolyásolják a kávé végső ízét.

Latin America, a person on a coffee farm in Latin America

LATIN-AMERIKA

A latin-amerikai kávék adják számos Starbucks® keverék alapját, amelyek a legkedveltebbek közé tartoznak. Ebből a régióból vásároljuk a legtöbb kávét, mivel íze és minősége megbízhatóan kiegyensúlyozott. A régióban sokféle mikroklíma, talajtípus és feldolgozási hagyomány található. Costa Rica például híres a vulkánjairól, amelyek hatással lehetnek az ott termesztett kávé ízprofiljára.

ÍZJEGYEK: diófélék, kakaó és enyhe fűszeresség

Africa, a person on a coffee farm in Africa

AFRICA

Afrika ad otthont a világ legkülönlegesebb kávéinak, amelyek meghatározzák a Starbucks® kávék magas minőségét. Ez a régió a világ legexotikusabb ízeinek otthona, valamint Etiópia a kávé szülőhazája.

ÍZJEGYEK: élénk, buja kávéízek a citrusostól a bogyós gyümölcsösig

 

Asia Pacific, a person on a coffee farm in Asia/Pacific region

ÁZSIA / CSENDES-ÓCEÁNI TÉRSÉG

A hatalmas Ázsia / Csendes-óceáni térség olyan kávéknak ad otthont, amelyek erőteljes, merész ízvilággal rendelkeznek – ezek máshol nem találhatók meg. A régió olyan országokat foglal magában, mint Indonézia, Kína, Pápua Új-Guinea, Vietnam, Thaiföld és India, és rendkívül változatos éghajlattal, domborzattal és egyedi kávékkal büszkélkedhet.

ÍZJEGYEK: testes, szirupos állagú, gyógynövényes és földes.

Keverés és pörkölés

A Starbucks szakértői csapata elkötelezett a kiváló minőségű arabica kávé beszerzése, pörkölése, keverése és főzése iránt.

Ennek köszönhetően továbbra is kivételes kávékeverékeket tudunk létrehozni, amelyek az egyéni ízlésedhez igazodnak. Nézzük meg közelebbről a keverés és pörkölés folyamatát, és fedezzük fel, milyen lépéseken megy keresztül a Starbucks® kávé a világ különböző farmjaitól egészen a csészédig.

Coffee blending, a person who is blending coffee beans

Kávékeverés

Fontos lépés a finom Starbucks® kávék megalkotásában, hogy különböző származású vagy eltérő pörkölési stílusú kávékat keverünk össze. A keverés lehetőséget ad arra, hogy olyan új ízjegyeket hozzunk létre, amelyek a single origin kávéban nem találhatók meg.

Coffee roasting process

Kávépörkölés

Amikor a kávé elhagyja a farmot és megérkezik valamelyik pörkölőüzemünkbe, a következő lépés az ízvilág fejlesztése és megőrzése. Minden kávé más-más időtartamot és hőmérsékletet igényel a pörkölés során ahhoz, hogy a lehető legjobb aromát, savasságot, testességet és ízt érjük el.

ÉRDEKESSÉG:
A Starbucks kis létszámú mesterpörkölő csapata több mint 150 évnyi együttes pörkölési tapasztalattal rendelkezik.
Pörkölési kategóriák

A Starbucks közel 50 éve tökéletesíti a pörkölés művészetét és tudományát, hogy minden kávé természetes ízvilága a lehető legjobban érvényesüljön.

Kávéink háromféle pörkölésben érhetők el:
A Starbucks® Blonde pörkölés a legvilágosabb – rövidebb pörkölési idő, könnyedebb és lágyabb ízek jellemzik.
A közepesen pörkölt kávék kiegyensúlyozottak, lágy és gazdag ízvilággal.
A sötét pörkölésű kávék testesebbek, robusztusabbak és merészebb ízűek.

A kávé útja a farmtól a poharadig | Starbucks