Felelősen termesztett kávé

Mindig azon fáradoztunk, hogy a kávéfelvásárlásaink során tiszteljük azokat az embereket és a közösségeket, akik a kávét termesztették. Egyszerűen meggyőződésünk, hogy ez így helyes.

Az elmúlt évtizedben a Conservation International segítségével olyan beszerzési irányelveket dolgoztunk ki, amelyek megfelelnek az etikus beszerzésre vonatkozó elveinknek. Ezek az irányelvek, melyek összefoglaló neve Kávé és termesztői méltányossági (C.A.F.E.) eljárások, segítenek az olyan kávétermesztői módszerek kialakításában, amelyek előnyösebbek az emberek és a Föld számára. A C.A.F.E. eljárások olyan mérhető alapmegoldásokból állnak, amelyek a következő négy területre koncentrálnak:

Termékminőség (követelmény):
Minden kávéfajtának meg kell felelnie a Starbucks szigorú minőségi követelményeinek.

Gazdasági átláthatóság (követelmény):
Az átláthatóság követelmény. A szállítóknak be kell tudniuk mutatni a kifizetésekre vonatkozó bizonylatokat a kávé teljes beszállítói lánca mentén, amellyel igazolhatják, hogy a Starbucks által a zöld (pörköletlen) kávéért kifizetett ár hányad része jut el a termesztőkhöz.

Közösségi felelősségvállalás (külső tanúsítók által igazolva):
A biztonságos, igazságos és humánus munkakörülmények biztosítására hozott intézkedések. Többek között ilyenek a dolgozók jogainak védelmére és a megfelelő életkörülmények biztosítására hozott intézkedések. A minimálbérre vonatkozó követelmények és a gyermekmunkára/kényszermunkára, valamint a diszkriminációra vonatkozó megelőző intézkedések betartása kötelező.

Aktív környezetvédelmi intézkedések (külső tanúsítók által igazolva):
A hulladékkezelésre, a vízminőség megőrzésére, a víz- és energiatakarékosságra, a biológiai sokféleség megőrzésére és a mezőgazdasági vegyszerek használatának csökkentésére meghozott intézkedések.

Célunk

Célunk, hogy a kávéink 100 százalékát tanúsíthassuk, vagy tanúsíttathassuk független külső tanúsító testületek által.

Eddigi eredményeink

A Starbucks 367 millió font (167 millió kilogramm) kávét vásárolt a 2009-es pénzügyi évben. A 299 millió font (136 millió kilogramm) nyolcvanegy százaléka származott C.A.F.E. alapelvek szerint dolgozó beszállítóktól. Átlagosan 1,47 dollárt fizettünk fontonként (0,5 kilogrammonként) a zöld kávéért a 2009-es pénzügyi évben.

Tisztességes üzletvitel a jobb életminőség érdekében

A Fair Trade Certified™ kávé lehetővé teszi a szövetkezetekbe tömörült kisebb kávétermelőknek, hogy befektessenek saját ültetvényeikbe és közösségeikbe, óvják a környezetüket, és elsajátítsák azokat az üzleti készségeket, amelyek a globális piacon való boldoguláshoz szükségesek.

A Starbucks 2000-ben kezdett Fair Trade Certified™ kávét vásárolni, és ezzel elősegítette a Fair Trade Certified kávé piacának növekedését az USA területén. 2009-re a vásárolt mennyiséget 40 millió fontra (18 millió kilogrammra) növeltük.

Tanúsítottan organikus kávé - egy jobb kávé a Föld számára

Az organikus kávét olyan eljárásokkal és anyagokkal készítik, amelyek kisebb hatást gyakorolnak a környezetre. Az organikus termesztési eljárások segítik a talaj termőképességének helyreállítását és fenntartását, csökkentik a mérgező és megmaradó kártevőirtók és műtrágyák használatát, valamint elősegítik a biológiailag sokszínű mezőgazdaság létrehozását. 


A Starbucks 14 millió font (6,4 millió kilogramm) tanúsítottan organikus kávét vásárolt a 2009-es pénzügyi évben.