A kakaó etikus beszerzése

Kakaót több népszerű termékünk, többek között a Caffè Mocha és a Mocha Frappuccino® kávékeverékek is tartalmaznak.

A kávéhoz hasonlóan a kakaófelvásárlási módszerünket is úgy alakítottuk ki, hogy biztosítható legyen a minőségi, etikusan beszerzett kakaó hosszútávú ellátása, a környezetre és a kakaótermesztő közösségekre gyakorolt pozitív hatások mellett. Ennek érdekében 2007-ben elindítottunk egy két éves bevezető programot a felelős felvásárlási irányelvek, azaz a Kakaófelvásárlási Eljárások alkalmazásával, amelyeket az etikus kávéfelvásárlási eljárások mintájára alakítottunk ki.

Eddigi eredményeink

A Kakaótermesztési Eljárások program célja, hogy igazolja az italaink készítéséhez használt kakaóbabok beszállítói láncát, és értékes fenntarthatósági információkkal szolgáljon mind a termesztők, mind a vásárlók részére. A C.A.F.E eljárások programhoz hasonlóan az ellenőrzéseket független tanúsítók végzik, akiket egy külső szervezet, a Scientific Certification Systems (SCS) képesít és vizsgáztat.

A 2009-es pénzügyi év végére befejeztük a pilot programot, ígéretes eredményekkel. A program 12 000 termesztőt és 24 szövetkezetet érint. Növeljük a versenyképességüket azzal, hogy a tranzakciós költségek csökkentése és az átláthatóság növelése érdekében összekapcsoljuk őket a fogyasztókkal.

A jelenleg folyó projektjeink

A Starbucks folytatja együttműködését a Kakaó Világszervezettel (amelynek tagja is egyben), a Gates Alapítvánnyal és a lehetséges beszállítókkal, a termesztők életkörülményeinek javítására és a fenntarthatóság elősegítésére a forrásnál.

Elkötelezettek vagyunk a Kakaó Eljárások alapelveinek továbbfejlesztése és a felelősen termesztett kakaó beszerzési arányának növelése iránt. Részletesebben a következőket tervezzük: 


  • A Kakaó Eljárások kritériumainak aktualizálása az ellenőrök, beszállítók és a program auditor visszajelzései alapján.
  • Kakaótermesztő közösségek támogatása az ECHOES Alliance projekt keretein belül 200 000 dollárral három év alatt.
  • Együttműködés a Kakaó Világszervezettel és a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal a Kakaó Megélhetési program támogatása érdekében Nyugat-Afrikában.