Ízek a csészében

Egy csésze kávé egy hosszú utazás végét jelenti  – a termőterületről a termesztőn keresztül a pörkölőhöz, majd végül a Te kezedbe. Minden egyes lépés fontos a kávé ízének kialakításában. Sétáljunk vissza együtt az úton, és nézzük végig, hogy a Starbucks hogyan hozza létre a tökéletes csésze kávét.

Pörkölés

Coffee roaster examines beans during roasting process

A Starbucks Roast® több, mint egy szín – ez egy olyan filozófia, amely segít a kávébabok teljes potenciáljának kihasználásában.

Mi 1971-ben kezdtünk kávét pörkölni, és a szakmánkhoz való igényes hozzáállás eredményeképpen szereztünk ennyi rajongót már az elejétől kezdve. A kávénk nemcsak azért volt más, mert sötétebb volt, hanem mert ízesebbnek bizonyult.

A kávé a pörkölés során nedvességet és súlyt veszít, ezért kevesebb adható el belőle a pörkölés után. Egy font kávé súlyának kb. 10-14%-át veszíti el egy kereskedelmi pörkölő munkája nyomán. Mi egy kicsit hosszabb ideig pörköljük a kávét, hogy több ízt hozhassunk ki belőle. Ennek során a súly 18-25%-át veszítjük el, de az ízbeli különbség miatt bőven megéri.

Az átalakulás akkor kezdődik, amikor a zöld kávébabokat egy nagy, forgó dobban elkezdjük hevíteni. 5-7 percnyi intenzív hevítés után a babok sárgára váltanak, és egy kicsit a pattogatott kukoricára hasonlít az illatuk. Ezután megtörténik az első „pattanás”, a babok mérete megduplázódik, és a kitágulás közben megrepednek. Ekkor már világosbarna színűek. Ha itt félbeszakítanánk a folyamatot, és megízlelnénk a kávét, kesernyés, egydimenziós ízeket éreznénk. Az összetettebb, csodálatos ízvilág ekkor még nem alakult ki.

10 perc pörkölés után a babok még barnább színt kapnak, és olaj jelenik meg a felszínükön. Valahol 11 és 15 perc között (ez kávéfajtánként eltérő) a babok kezdik elérni teljes ízpotenciáljukat. A „második pattanás” jelzi, hogy elérkezett a pillanat. Amint a babok kikerülnek a hűtőtálcára, a frissen pörkölt kávé illata megtölti a levegőt a „második pattanás” által keltett tapsszerű zajjal együtt.

Keverés

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

A munkánk legszebb része az, hogy elhozhatjuk vendégeinknek a világ legjobb kávéit.

Ezek közül némelyiket egyetlen származási helyről való kávéként mutatjuk be, a születési helyére jellemző ízvilággal – ezeket alább részletesen tárgyaljuk. A többit fantasztikus keverékek készítésére használjuk, ezeket részletezzük itt.

A Starbucksnál azért keverünk kávét, hogy bemutassunk egy adott termesztési régiót. A House Blend keverék például három nagyszerű latin-amerikai kávét tartalmaz egy főzetben, amely kiválóan példázza az adott régió legjobb tulajdonságait: az élénk, tiszta, jól kiegyensúlyozott ízeket. A Gazebo Blend® az afrikai kávékat mutatja be – élénk, citrusszerű és kiválóan alkalmas jeges kávénak.

Előfordul, hogy különböző termőterületekről keverünk különböző fajtákat, az aroma és íz érdekes elegyeinek létrehozásához. Az olyan keverékek, mint a Caffè Verona®, Gold Coast Blend® és a Starbucks® Christmas Blend összetett ízeket tartalmaznak, amelyek egyetlen helyről származó kávékban nem találhatók meg.

Beszerzés

Two farmers near harvested coffee cherries

Starbucks® kávét csak speciális kávébabokból lehet készíteni. Évente több mint 150 000 csészét kóstolunk meg a legjobb arabica kávéfajták keresése során. Végül a világ kávébabjainak alig 3%-ából készül csomagolt kávé.

A Starbucks kávéfelvásárlói hozzávetőlegesen 18 hetet töltenek évente a kávétermesztők és beszállítók meglátogatásával. Ezek a kapcsolatok kritikus fontosságúak a jövőbeli sikerünk szempontjából, hiszen megerősítik pozíciónkat, mint a minőség és fejlődés bajnoka a kávéiparág minden területén. Ezek az üzleti kapcsolatok az oka annak, hogy a Starbucks elsőként válogathat a világ legjobb kávéterméseiből. A kávétermesztőkkel és beszállítókkal való kapcsolataink nagy része már 20 éve létezik.

A kapcsolatok egymás tiszteletén alapulnak. A világ legjobb kávéinak keresése közben a Starbucks együttműködésben a termesztőkkel biztosítja a hosszútávú stabilitást az arab kávé piacán. A Starbucks sikeréhez sikeres termesztők szükségesek. A tevékenységünkről további részleteket a Starbucks™ Shared Planet™ oldalon olvashat.

Kávétermesztés

World map highlighting coffee growing regions

Amikor kávét kortyolunk a kóstolóhelyiségünkben, a klíma, talaj, magasság és mezőgazdasági eljárások olyan tökéletes kombinációját keressük, amelyek együttesen képesek létrehozni a tökéletes kávét.

A kávé kóstolása során a következő kérdést tesszük fel magunknak: Mely kávék képviselik egy adott régióból a legjobban a klíma és a szakképzett növénytermesztés tökéletes kombinációját? Eltéveszthetetlen helyi ízeket keresünk, amelyet egy francia borász úgy nevezne: „goût de terroir”, azaz „ízelítő a helyből”.

A világ három fő kávétermesztő vidékéről származó kávéfajták eltérő jellegűek:

  • A latin-amerikai kávék tiszták, ismerősek és barátságosak, a mogyoróra és kakaóra emlékeztető ízekkel.
  • Az afrikai/arábiai kávék különlegesek és csábítóak, virágaromákkal és bogyós gyümölcsökből és citrusfélékből származó ízekkel.
  • Az ázsiai/csendes-óceáni kávék teltek és asszertívek, testesek, a földre és a gyógynövényekre emlékeztető ízekkel.

Az adott helyről származó kávéink az adott régió legjobb ízvilágát példázzák. Meghívunk, kóstolj meg egy csészével!